Festivalul De Datini si Obiceiuri de Iarnă ,,Marmația”

Este unul dintre cele mai importante evenimente pe care le găzduiește Sighetul, care își propune a fi, un prilej și o modalitate în același timp de a imprima un sens și un conținut nou unor datini și obiceiuri străvechi, de a valorifica și a prezenta tot ce are Maramureșul mai trainic și mai autentic în arta tradițională a generațiilor trecute.  De peste 47 de ani reușește să încânte publicul național și internațional cu tradițiile, costumele și obiceiurile de iarnă (colinde și jocuri cu măști) desfășurate de la Crăciun și până la Bobotează.

Pe lângă reprezentanții satelor și ansamblurile folclorice maramureșene, la Sighet vin și iubitori ai obiceiurilor strămoșești din alte regiuni ale țării (Banat, Moldova, Bucovina, Dobrogea, Oltenia etc.) și din alte țări.

Festivalul se desfășoară sub forma unui alai al satelor și al carelor alegorice care are loc pe străzile orașului. Fiecare formație (îmbrăcată în portul popular specific zonei din care a venit) prezintă un colind, un joc cu măști sau un obicei specific de iarnă. Spre deliciul publicului dracii și personajele mascate, călăreții și căruțele dau savoare evenimentului. După epuizarea momentului paradei, grupurile participante susțin un spectacol de gală, în care își prezintă o parte din repertoriul propriu.

Categories