Monumente

Centrul orașului Sighetu Marmației este deja recunoscut pentru unele dintre clădirile monument istoric construite în evul mediu și modificate ulterior, clădiri care conturează farmecul acestui oraș considerat de secole inima și creierul Maramureșului.

În centrul oraşului dăinuie şi astăzi clădirea maiestuoasă a bisericii reformate despre care istoricii maghiari consideră că iniţial a fost un templu unde se oficiau rituri păgâne (cu referire la daci). Unii o datează în secolul al XI-lea susţinând că iniţial a fost o biserică de rit răsăritean, apoi a devenit catolică, iar din 1556 este reformată. În faţa ei este clădirea masivă (în stil baroc cu câteva elemente gotice) a fostei prefecturi construită în anii 1691-1692. Clădirea are formă rectangulară, ca o cetate. În anul 1659 Împăratul Leopold acordă drept de stemă oraşului „capul de zimbru”.

Un grup de călugări piarişti, în anul 1730 încep construirea bisericii romano-catolice şi a şcolii piariste. Complexul de clădiri ce o flanchează adăposteşte astăzi Muzeul de istorie şi Muzeul de ştiinţe ale naturii.

Biserica Ortodoxă Ucraineană construită între anii 1791-1807 este una din cele mai vechi lăcașe de cult de pe teritoriul municipiului și deservea credincioșii greco-catolici ucraineni din Sighet si împrejurimi. Lăcașul de cult este construit pe locul unei vechi biserici din lemn ( adusă de la Săcel).

Clădirea liceului „Regele Ferdinand

Construită în 1802 a găzduit inițial Liceu Reformat. Din 1836 până în 1920 a funcționat Academia de Drept (Cu secții de Drept şi Filozofie). Actualmente în clădire funcționează Liceul Ferdinand cu profil pedagogic.

În 1871 se înființează prima parohie greco-catolică româneasca din Sighet, care la1892 după eforturi substanțiale, reușește sa isprăvească prima biserica româneasca de zidărie din oraș. Tot de aceasta parohie se leagă si prima școală românească din Sighet, găzduita intr-o clădire modesta din curtea bisericii (vizibila si astăzi). Din punct de vedere arhitectural această clădire, ridicată cu ajutorul unor meșteri italieni, se încadrează intr-o varianta timpurie a istoricismului si anume stilul neogotic. Biserica este de tip sala, cu altar poligonal orientat spre vest si cu un turn clopotnița in fațada principala (amplasat deasupra intrării).

Clădirea cu cinci turnulețe din piața Libertății, Cinematografului Mara cum mai este cunoscut azi. este amplasat într-o clădire monumentală (sec. al XIX-lea), ea însăși monument istoric și de arhitectură cunoscut până în 1945 ca și palatul Reduta. 

Palatul Episcopal

Construcție ridicată în 1912, pe  baza proiectului arhitectului Sandi Gyula. Construită în stil romantic, pe trei niveluri, cu două aripi de clădire, dispuse în jurul  unui corp central, prevăzut cu patru turnuri și acoperișuri conice, a fost terminată într-un timp record, inaugurarea ai având loc la 1 Decembrie 1913.

Clădirea Administrativă a Comitatului Maramureş

Pe intrarea de pe latura vestică a clădirii se păstrează vechea stemă a Maramureşului, ulterior a fost sediu al Prefecturii Maramureş, actual complex de alimentație publică (Curtea Veche).

Categories